Voedselallergie  versus voedselintolerantie

Voedselallergie versus voedselintolerantie

Wat is een voedselallergie?


Een voedselallergie krijgt men door een reactie van ons lichaam op een bepaald voedingsmiddel zoals noten bijvoorbeeld.

Het mechanisme van een allergische reactie wordt gekenmerkt door een activatie van bepaalde witte bloedcellen (mestcellen en basofiele cellen) door een antilichaam IgE (immunoglobine E).


Dit heeft een ontstekingsreactie als gevolg die zich uit in één of meerdere klachten.

De reactie bij een voedselallergie, gaat over een paar minuten (soms zelfs seconden) tot enkele uren.


Bij voedselallergie kan een minieme hoeveelheid van de verkeerde voeding leiden tot ernstige klachten.

Bij voedingsallergie verdwijnt de klacht nooit. Bij voedselallergieën zijn de klachten constant. Uit onderzoek van de EAACI (Europese Academie voor Allergie en Klinische immunologie) blijkt dat er 17 miljoen Europeanen lijden aan een voedselallergie en 1 op 4 van de schoolgaande kinderen.

Bovendien neemt het aantal zware en mogelijke levensbedreigende reacties (anafylaxie) door de voedselallergie onder de kinderen toe.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 90% van al de voedselallergieën gericht is tegen eiwitten in koemelk, sojabonen, pinda’s, noten, schaal- en schelpdieren, vis en eieren (bron: JAMA, 2008).

Verder treden allergische reacties op na het eten van bepaalde groenten en fruitsoorten zoals spinazie, selder, kervel, abrikozen, perziken, appels, peren of aardbeien.

Vaak denken mensen dat ze allergisch zijn, maar soms is het een intolerantie. In dit geval is er geen sprake van een reactie van het immuunsysteem.

Soms kunnen mensen bepaalde voedingsstoffen niet goed verteren zoals bij lactose- intolerantie bijvoorbeeld.

De symptomen bij beide zijn anders.

Hoe voorkom je contaminatie voor voedselallergieën?

Omdat het kleinste deeltje van een bepaald voedingsmiddel al kan leiden tot ziekteverschijnselen, is het noodzakelijk om contaminatie uit te sluiten.


• Was je handen voordat je begint met de bereiding van de maaltijd.

• Gebruik frisgewassen keukenhanddoek en vaatdoek.

• Vermijd elk contact waar het voedingsmiddel in zit dat de allergie veroorzaakt.

• Reinig het keukenmateriaal grondig.

• Gebruik afzonderlijke keukenmaterialen zoals een paarse snijplank voor gluten, een gele voor lactose…

• Bereid de gerechten in een grondig schoongemaakte keuken.

• Gebruik aparte kookpotten en -pannen en een aparte frituurketel.

• Gebruik bij voorkeur producten die nog in een nieuwe verpakking zitten, of doe ze in een afzonderlijk gesloten pot tot een volgend gebruik. Voorzie deze van een etiket met vermelding van de inhoud en bij voorkeur ook van de houdbaarheidsdatum

 

Wat is een voedselintolerantie?


Een reactie op bepaalde stoffenwaardoor bepaalde klachten optreden zoals stofwisselingproblemen.

Zo kan lactose-intolerantie optreden bij gebrek aan het enzym lactase.

De reactie bij een intolerantie kan mogelijk zelfs na enkele dagen intreden.

Bij een allergie zijn de klachten veel duidelijker.

Lactase kan via medicatie aangevoerd worden.

Bij voedselintolerantie gaat het vaak om voedings

middelen die men dagelijks gebruikt zoals tarwe en melk. Voedselintolerantie begint als een subtiele,

verborgen klacht en groeit geleidelijk tot een daadwerkelijke klacht.

Voordat de klacht duidelijk ervaren wordt, kunnen er jaren voorbij gaan.

Voedselintolerantie verdwijnt wanneer het betreffende voedingsmiddel maandenlang niet gegeten wordt.

En komt weer terug wanneer het weer vaak gegeten wordt.

Er zijn heel veel verschillende klachten die met voedselintolerantie te maken hebben.

Bij voedselintolerantie zijn de klachten niet constant en variëren in ernst van keer tot keer.

Niet aan voedsel gerelateerde factoren zoals stress hebben een duidelijke invloed.

 

 

 

Coeliakie
(glutenintolerantie) is een aparte aandoening die niet in een van deze groepen in te delen is,

is een spectrum dat naar beide uitersten kan uitwijzen.

 

 

Terug naar blog